Kép

Épületleírás

Mindent összevetve az építész három változatot készített el Dr. Csíki János lakóházára, amely a székely kisváros főterétől nem messze egy saroktelken helyezkedett el. A kőlábazat és finoman artikulált vízszintes ablaksávjai által uralt homlokzatot a vörös cserepes tető kiugró eresze teszi teljessé. Az elkészült épület alapvető eleme, az utcafronttal párhuzamosan futó nyeregtetők által kimetszett domináns sarokbástya már a második terven megjelenik. A második változat kizárólag egy szinten képzelte el a házat: az emeletet a harmadik változat adja hozzá, amely lecsökkenti a ház hosszát, és még jobban kihangsúlyozza a központi toronyelemet. Annak ellenére, hogy az épület majdnem szimmetrikus, rendezett homlokzatot mutat az utca irányában, az egymást metsző ereszek és a két nyeregtető kiálló padlásablakai uralják az épület hátulját. Mind a különálló (röntgenberendezést is tartalmazó) orvosi rendelőbe, mind a lakótérbe az épület hátulján lévő lépcsőkön lehet bejutni. Az alaprajz nem tükrözi teljes mértékben a külső szimmetria hierarchiáját: a földszinten a fő ebédlőnek helyet adó torony valójában nem annyira kör alakú, mint ahogyan kívülről látszik. Az alsó szinten volt még a konyha és a cselédszoba, a padlásszinten pedig a három hálószoba és a fürdőszoba.

Bibliográfiai adatok

Gall, Anthony: Kós Károly műhelye – tanulmány és adattár. Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2002 (388-389.) [1937-3]

Gall, Anthony: Ház és Vár. Varjúvár jelentősége Kós Károly életművében II. rész. Magyar Építőművészet 1994. 85. évf.  2. sz. (50-53.)

Az eredeti rajzokat a Csíki család őrzi.

Tervezés ideje
1936 - 1937 1936
Építés ideje
1938 1938
Mai településnév
Gyergyószentmiklós, Gheorgheni
Építtető
Dr. Csíki János
Tervező
Kós Károly
Épülettípus
lakóépület
Épület mai státusza
jelenleg is áll
Geofield