Image

Description

Az Országzászló emlékmű tervének készítésére 1941 januárjában kerték fel Kós Károly-t.  A részletes tervet 1941 júliusban leszállította.  Az Emlékmű el is készült, a részletes terveket Haáz Rezső készítette, Puskás István volt a kőfaragó.  A megvalósult mű nem azonos a Kós Károly féle tervvel, attól részleteiben és kidolgozásban eltér.

Korabeli sajtó részlet:

Székely Nép, 1941 január 29, 3o.

Kós Károlyt kérték fel a sepsiszentgyörgyi országzászló talpazatának megtervezésére

(Sepsiszentgyörgy) A Segédhivatali Tisztviselők Országos Szövetsége országzászlót adományozott Sepsiszentgyörgynek. Tervek szerint a zászlót májusban előkelő küldöttség hozza le Budapestről. Sepsiszentgyörgyön a zászlónak díszes talapzatot építenek, amelynek előkészítő munkálatait a Székely Nemzeti Múzeum vállalta el. E célból felkérte Kós Károlyt, hogy a talapzat tervezetét székely stílusban készítse el.

Hírek szerint Kós a napokban Sepsiszentgyörgyre érkezik, hogy helyszíni szemle alapján készítse el a talapzat tervezetét, amely minden bizonnyal méltó végvári emlékmű lesz.

A talapzat költségeit részben a város adja, részben pedig gyűjtéssel hozzák össze.

Itt írjuk meg egyébként azt, hogy a sepsiszentgyörgyi segédhivatali tisztviselők voltak az elsők Erdélyben, akik megalakították csoportjukat. A csoport tisztikara a következő: elnök Sigmond Károly, ügyvezető elnök László Sándor, társelnök Dombrády Ferenc, főtitkár Bartha Géza, titkár Ördög Gyula, pénztáros Tordai Jenő, ellenőr Porzsolt András. Választmányi tagok: László Géza, Gocz Ferenc, Kovács Gábor, Jákó Lajos, Gánya János, Kerekes Sándor, Bartha Sándor, Ferencz Dénes, Karda Károly, Vitályos Gyula. Póttagok : Bardócz Gyula, Fazekas Mózes, Béres Mihály, Molnár Elemér és Giezel Róbertné.

Bibliography

Szerk.: Kós Károlyt kérték fel a sepsiszentgyörgyi országzászló talpazatának megtervezésére, Székely Nép, 1941 január 29, (3.)

https://www.3szek.ro/load/cikk/26589/orszagzaszlo-avatas_sepsiszentgyor…

Date of planning
1941 - 1941 1941
Date of construction
1941 - 1942 1942
City
Sepsiszentgyörgy, Sfântu Gheorghe
Client
Székely Nemzeti Múzeum
Architect
Kós Károly
Contractor
Puskás István kőfaragó
Building type
emlékmű
Building status
megsemmisült, nem Kós Károly tervei szerint épült
Geofield