Kép

Épületleírás

Az Országzászló emlékmű tervének készítésére 1941 januárjában kerték fel Kós Károly-t.  A részletes tervet 1941 júliusban leszállította.  Az Emlékmű el is készült, a részletes terveket Haáz Rezső készítette, Puskás István volt a kőfaragó.  A megvalósult mű nem azonos a Kós Károly féle tervvel, attól részleteiben és kidolgozásban eltér.

Korabeli sajtó részlet:

Székely Nép, 1941 január 29, 3o.

Kós Károlyt kérték fel a sepsiszentgyörgyi országzászló talpazatának megtervezésére

(Sepsiszentgyörgy) A Segédhivatali Tisztviselők Országos Szövetsége országzászlót adományozott Sepsiszentgyörgynek. Tervek szerint a zászlót májusban előkelő küldöttség hozza le Budapestről. Sepsiszentgyörgyön a zászlónak díszes talapzatot építenek, amelynek előkészítő munkálatait a Székely Nemzeti Múzeum vállalta el. E célból felkérte Kós Károlyt, hogy a talapzat tervezetét székely stílusban készítse el.

Hírek szerint Kós a napokban Sepsiszentgyörgyre érkezik, hogy helyszíni szemle alapján készítse el a talapzat tervezetét, amely minden bizonnyal méltó végvári emlékmű lesz.

A talapzat költségeit részben a város adja, részben pedig gyűjtéssel hozzák össze.

Itt írjuk meg egyébként azt, hogy a sepsiszentgyörgyi segédhivatali tisztviselők voltak az elsők Erdélyben, akik megalakították csoportjukat. A csoport tisztikara a következő: elnök Sigmond Károly, ügyvezető elnök László Sándor, társelnök Dombrády Ferenc, főtitkár Bartha Géza, titkár Ördög Gyula, pénztáros Tordai Jenő, ellenőr Porzsolt András. Választmányi tagok: László Géza, Gocz Ferenc, Kovács Gábor, Jákó Lajos, Gánya János, Kerekes Sándor, Bartha Sándor, Ferencz Dénes, Karda Károly, Vitályos Gyula. Póttagok : Bardócz Gyula, Fazekas Mózes, Béres Mihály, Molnár Elemér és Giezel Róbertné.

Bibliográfiai adatok

Szerk.: Kós Károlyt kérték fel a sepsiszentgyörgyi országzászló talpazatának megtervezésére, Székely Nép, 1941 január 29, (3.)

https://www.3szek.ro/load/cikk/26589/orszagzaszlo-avatas_sepsiszentgyor…

Tervezés ideje
1941 - 1941 1941
Építés ideje
1941 - 1942 1942
Mai településnév
Sepsiszentgyörgy, Sfântu Gheorghe
Építtető
Székely Nemzeti Múzeum
Tervező
Kós Károly
Kivitelező
Puskás István kőfaragó
Épülettípus
emlékmű
Épület mai státusza
megsemmisült, nem Kós Károly tervei szerint épült
Geofield