Kép

Épületleírás

Petőfi Sándor és az 1848-ban vele együtt elesett honvédek sírjainak kiépítéséről és gondozásáról a Magyar Népi Szövetség országos központi közművelődési osztálya a helyi szervezetekkel együtt gondoskodott. 1948-ban az események centenáriumát ünnepeltek meg. A tervezett kultúrház felépítésére Fehéregyház község lakossága vállalkozott.

A bejárati kapu és kerítés Petőfi Sándor és az 1848–1849-es Szabadságharcban a Fehéregyháza melletti csatamezőn elesett hősök sírjait és emlékművét volt hivatott körbevenni. A csúcsos cseréptetőt egy kőalapon álló gerendaszerkezet támasztja alá, és a hozzá csatlakozó kerítés kőből épült, fakarós betétekkel és tetőcserepekkel. A kapu nagyon emlékeztet az 1912-es Székely Nemzeti Múzeum bejáratára. A művelődési ház egy nagy kétemeletes havasi házra emlékeztet, különösen a fenyőerdős háttérfüggönyével. Az íves bejárat kiáll az egyébiránt visszafogott külsőből, amelynek jellegét szokás szerint a domináns, részben padlásszintet is tartalmazó tető formája és részletei adják.

Bibliográfiai adatok

Kós Károly: A román és magyar kultúra házát építi fel Petőfi sírjánál Fehéregyháza népe. Világosság V./62. 1948. március 14. (2.)

Gall, Anthony: Kós Károly műhelye – tanulmány és adattár. Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2002 (443-446.) [1947-3]

Gall, Anthony: Kós Károly (Az építészet mesterei. Sorozatszerk.: Sisa József). Holnap Kiadó, Budapest, 2019 (211.)

Tervezés ideje
1947 - 1948 1947
Mai településnév
Fehéregyháza, Albești
Építtető
Magyar Népi Szövetség
Tervező
Kós Károly
Tervek levéltári jelzete
Épülettípus
kulturális épület
Épület mai státusza
nem valósult meg
Geofield