Kép

Épületleírás

A korabeli források szerint:

Ellenzék, 1941 október 7., 4o.

KÓS KÁROLY TERVEI SZERINT ÉPÍTIK MEG A JÓZSEFHEGYI KILÁTÓT.

A főváros kilátótornyot építtet a budai hegyvidék egyik legszebb helyén, a Józsefhegyen. A kilátót Kós Károly tervezi. A toronyban helyezik el a rózsadombi kultúrtermet. Vendéglő, pihenő és kilátóterrasz is épül.

.......

Vasbeton szerkezettel készült volna, amelynek alkalmazásáról panaszkodott Tóth Kálmánnak. Ugyanott említi, hogy 1941-ben összesen 12 db tervet készített, valamint három istálló tervet is.  A tervről csak a Tóth Kálmánnak írt levelek részletei tanúskodnak:

"Kedves Kálmán Öcsém!

Kaptam leveledet s ugyanakkor a Dörre igen kedves és megnyugtató levelét is. Bocsáss meg, hogy zaklattalak, de tudod, én néha furcsa gondokkal töltöm meg a fejemet. Nem mintha ez bosszantó dolog volna, de mégis elgondolom, néha valóban már anachronizmus vagyok a magam elgondolásaiban. Nem volna az sem csuda, hiszen régen elmaradtam a nyugattól és azóta inkább csak gondolkoztam, mint gyakorlatilag haladtam. No, de nagyon boldog vagyok, hogy a kilátó épül. Persze kíváncsi vagyok a végleges programmra. A szerkezeti változtatásoktól nem félek, mert én szívesebben dolgozom a régi szerkezetekkel, mint állandóan csak betonnal és vasbetonnal. Csak legyen tégla, kő és fa, akkor mindent meg lehet oldani, ahogy a régiek is mindent megoldottak. Itt Kolozsváron is az építész urak sírnak, hogy nem szabad vasbetont használni, stb. s hogy most mi lesz? Hát tanuljanak meg boltozni és tanítsák meg a kőműveseket is. Szerintem nem is kőműves az, aki azt nem tud. Most kezdtem el egy kis családi ház építését, 3 nap alatt megvolt az engedély, mert vállaltam, hogy néhány szegen és kapocsvason kívül egy drb. vas nélkül és persze beton, ill. cement nélkül építem fel (olvashatatlan szó) a házat. Nem nagy vicc. A fedélszerkezet olyan jó kötő, hogy nem jobb avval sem a falkötô-vas, sem a vasbetétes betongyűrű.

A kilátót is fel lehet építeni vasbeton mennyezetek nélkül, persze megfelelő, – pénzbe nem kerülő – belső és külső átalakításokat kell tenni rajta. Kívül támpillérek, belül középoszlop, v. pillér, az étteremben egy belső oszlopsor, akár tölgyfából és feléje mestergerenda (faragva); csak szebb lesz. S fafödém. A nyílások fölé faluhelyt fagerendát teszünk, s megáll, amíg a fal megáll. Vagy boltozunk. Szóval ez nem aggaszt, ki lehet spekulálni, csak éppen bizonyos modern lehetőségeket fel kell cserélni régies formákkal, hogy régi szerkezeteket lehessen alkalmazni.

A múltkor számoltam össze: ebben az esztendőben kb. 12 tervet készítettem: kicsit-nagyot. Vannak köztük érdekesek is. S így együtt furcsa gyűjtemény, mert templomtól kezdve községházáig mindenféle akadt közte, még istállók is (3 drb, de ezt nem számítottam az előbb)."

(Kós Károly levele Tóth Kálmánhoz, 1941. november 15. in: Sas Péter (szerk.): Kós Károly levelezése. 2003. 362-33664.)

Bibliográfiai adatok

Gall, Anthony: Kós Károly műhelye – tanulmány és adattár. Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2002 (406-407.) [1941-1]

Sas Péter (szerk.): Kós Károly levelezése. Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2003. (362-364.)

Szerk.: Kós Károly tervei szerint építik meg a józsefhegyi  kilátót., Ellenzék, 1941 október 7., (4.) 

Tervezés ideje
1941 - 1944 1944
Mai településnév
Budapest
Mai cím
Budapest, Rózsadomb
Tervező
Kós Károly
Épülettípus
kilátó
Épület mai státusza
nem valósult meg
Geofield