Image

Description

A teljesen új református templom Kolozsvár egyik gyárnegyede közelében helyezkedik el. Az út fölötti kiemelkedésen álló templom meredek, sátorszerű tetőjével uralkodik. Támpillérek és keskeny résablakok tagolják a külső falakat, amelyből kiugrik a főbejárat oromfala. Belül a meszelt falakat csak a puritán ablaknyílások ellenpontozzák, és a belsőt teljes egészében a tetőszerkezet lenyűgöző súlya uralja, amely a térbeli mennyezetét is formálja. Masszív gerendák támasztanak alá egy hálószerű szerkezetet, amelyet valószínűleg úgy tervezték, hogy a református templomokra jellemző festett kazettákat tartotta volna, noha ez nem bizonyítható. A belsőben minden bizonnyal hiányoznak az olyan finom részletek, amelyek a vele egy időben készült körtvélyfájai tervben megjelennek, bár egyszerűségében és konstruktivizmusában a mennyezet meggyőző monumentalitást és nyers erőt sugároz.

Bibliography

Veress Boglárka: Egy fel nem fedezett alkotás: Kós Károly Irisz-telepi református temploma.  Dolgozatok az Erdélyi Múzeum Érem-és Régiségtárából. 2011.

Gall, Anthony: Kós Károly műhelye – tanulmány és adattár. Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2002 (455-457.) [1948-2]

Date of planning
1948 - 1955 1948
Date of construction
1948 - 1955 1955
City
Kolozsvár, Cluj-Napoca
Address
Strada Oașului 105.
Client
Református Egyház
Architect
Kós Károly
Building type
egyházi épület
Building status
jelenleg is áll
Geofield