Kép

Épületleírás

1922-ben Kós Károly a Vasárnap hasábjain Öreg templomok című cikkében hívta fel a figyelmet két bontásra ítélt kalotaszegi templom helyzetére. A magyarvistai és a magyarbikali templomok helyére az egyházközösségek új, nagyobb templomot szerettek volna emelni. Kós a templomok lebontása helyett a helyreállítást és bővítést javasolta, és erre terveket is készített mindkét templom esetében. A két templom története itt elágazik: míg a magyarbikali templom restaurálására és bővítésére 1923-ban sor kerülhetett, addig a magyarvistai templom helyreállítása még az 1958-ban újra elkészített tervek alapján sem valósulhatott meg. Ám éppen ez volt a templom szerencséje, mert az elmaradt nagyobb átalakítások révén érintetlen maradt.

A magyarvistai gyülekezet az 1920-as években le szerette volna bontani középkori templomát, hogy helyére új, tornyos templomot építtessen. Kós meggyőzte a gyülekezetet a templom megtartásáról, és terveket készített annak bővítésére. Körülbelül 3 méterrel hosszabbította volna meg a hajót, majd az eredeti kőportált és rózsaablakot az új homlokzatra emelték volna át. A torony a templom mellé épült volna, azt egy nyaktaggal összekötve. Végül a helyreállítás el sem kezdődhetett. 1958-ban azonban újra felmerült a templom bővítésének igénye. Ekkor Kós leporolta harminc évvel korábbi terveit, és azokkal szinte megegyezőt készített. Az új terveken a torony négy fiatornyot kapott. Az építész Entz Géza művészettörténésszel, az Országos Műemléki Felügyelőség Tudományos Osztályának vezetőjével levelezett a templom helyreállításával kapcsolatban. Entz Géza korábban az erdélyi műemlékek számbavételével foglalkozott.

Bibliográfiai adatok

Gall, Anthony: Kós Károly (Az építészet mesterei. Sorozatszerk.: Sisa József). Holnap Kiadó, Budapest, 2019 (228-229.)

Gall, Anthony: Kós Károly műhelye – tanulmány és adattár. Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2002 (304.; 485.) [1922-2] és [1958-1]

Vincze Zoltán: Kós Károly – Előítélet és bizalom között. Művelődés LXVII/11. 2014. (23-25.)

Mányi István: A dokumentáció ereje. Magyar Építőművészet 2010/1. (35.)

Tervezés ideje
1922 "1922, 1958
Mai településnév
Magyarvista, Viștea
Építtető
Református Egyház
Tervező
Kós Károly
Tervek levéltári jelzete
Épülettípus
egyházi épület
Épület mai státusza
nem valósult meg
Geofield