Kép

Épületleírás

A Keresztes Károly és István ügyvédek számára tervezett ház harmonikusan illeszkedik az utca sorház jellegű karakterébe, és hozzájárul a meglévő történelmi környezet gazdagításához. Az óbudai református parókiára erősen emlékeztető, emeletes épület mindkét szinten egy-egy lakást tartalmazott a két testvér számára. A főhomlokzaton alkalmazott, Kós építészetéből ismerős architektúra szokatlan elemei a felső szint ablaknyílásai fölötti dekoratív vakolatdíszek. Az eredeti tervrajzok ismerete nélkül lehetetlen megállapítani, hogy ez a tervezőnek a meglévő architektúra jellegére válaszoló kísérletéből fakad-e, vagy pedig csak a megrendelő vagy a kivitelező részéről megvalósuló hozzáadás.

A Keresztes fivérek házukat eredetileg ügyvédi irodának szánták. Az alsó szinten egy utcáról nyíló iroda és egy udvari terasszal ellátott egyszobás lakás volt, míg az emeleten csak szobák voltak fürdőszobával, konyha nélkül. A levéltári adatok szerint 1924-ben kaptak építési engedélyt a négyzet alakú épület bővítésére: ekkor alakították ki az új utcai bejáratot és az új lépcsőházat az udvar felé. Az átalakítás során szintenként egy-egy lakással bővítették a házat. Az emeleti lakás lényegesen nagyobb, mivel a lenti iroda és lakás fölötti területet egy dolgozószoba, illetve további hálószobák foglalják el. Az átalakítás olyan tökéletesen követte a korábbi épület részleteit, hogy szinte észrevehetetlen.

A hátsó teraszt utólag építették be. Ezzel egyidejűleg, az 1990-es években az épület külsejét is felújították.

Bibliográfiai adatok

Kónya Ádám: Kós Károly-épületek Sepsiszentgyörgyön. In: Aluta V. évf., 1973 (219–236.)

Kós Károly: Életrajz. Szerk.: Benkő Samu. Szépirodalmi Könyvkiadó–Kriterion, Budapest–Bukarest, 1991 (117.)

Gall, Anthony: Kós Károly műhelye – tanulmány és adattár. Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2002 (275–276.) [1913-1]

Fabó Beáta–Anthony Gall: „Napkeletről jöttem nagy palotás rakott városba kerültem”. Kós Károly világa 1907–1914. Budapest Főváros Levéltára, 2014 (176.)

Gall, Anthony: Kós Károly és Sepsiszentgyörgy – a székely nemzetnek székely kultúrházat akartam. Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy, 2015 (162–163.)

Gall, Anthony: Kós Károly (Az építészet mesterei. Sorozatszerk.: Sisa József). Holnap Kiadó, Budapest, 2019 (188–189.)

Sári Zsolt: Lófő, ügyvéd, muzsikus. 2021. szeptember 10. Skanzen Blog

A Keresztes testvérek lakóháza a szentendrei Skanzenben

Tervezés ideje
1911
Építés ideje
1913
Mai településnév
Sepsiszentgyörgy, Sfântu Gheorghe
Korabeli cím
Iskola utca (Strada Școlii) 9.
Mai cím
Gróf Mikó Imre utca 9.
Építtető
dr. Keresztes Károly, dr. Keresztes István
Tervező
Kós Károly
Kivitelező
ismeretlen
Épülettípus
lakóépület
Épület mai státusza
jelenleg is áll
Geofield