Kép

Épületleírás

A Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi iskolaépületek szorosan összefüggnek az impériumváltás utáni szervezőmunkával, hiszen meg kellett teremteni a hiányzó oktatási infrastruktúrát. Közülük az egyik legkiemelkedőbb a református leányiskola, amely a város kitüntetett helyén, az egykori sétatér és főtér feletti magaslaton található. Előtte halad el a Gábor Áron utca. Kós Károly életében több iskolát tervezett, elsőként a budapesti Városmajorban lévő iskolaegyüttest (1910). Mint számos korábbi épülete esetében, a torony itt is fontos szervező szerepet játszik a tető meredek síkjai által körbefogott aszimmetrikus kompozíción belül. A tömegek elrendezésével, döntően a bejárati torony hangsúlyosan elhelyezett motívumával tagolja az egyszerű, vakolt homlokzati síkokat. Fel sem tűnik, hogy négyszintes épületről van szó: nagyon finom anyaghasználattal (kis mértékben kőlábazattal és az emeleti ablakok között téglasávokkal barátságos, városi középületet hozott létre. Bár a 60-as években egy későbbi bővítés során az épületet az utca mentén hosszában megnyújtották, és ezáltal eredeti aszimmetrikus tömege elveszett, eredeti architektúrája még így is képes harmonikusan tagolni és uralni a nagy léptéket és tömeget. Homlokzatát 2010 körül helyreállították. Az épület ma is eredeti rendeltetésének megfelelően működik: tervezőjének nevét viselve, ma Kós Károly Iskolaközpont.

Bibliográfiai adatok

Kónya Ádám: Kós Károly-épületek Sepsiszentgyörgyön. In: Aluta V. évf., 1973 (219–236.)

Gall, Anthony: Kós Károly (Az építészet mesterei. Sorozatszerk.: Sisa József). Holnap Kiadó, Budapest, 2019 (159-160.)

Gall, Anthony: Kós Károly és Sepsiszentgyörgy – a székely nemzetnek székely kultúrházat akartam. Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy, 2015 (146-147.)

Gall, Anthony: Kós Károly műhelye – tanulmány és adattár. Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2002 (323-324.) [1926-1]

József Álmos - Cserey Zoltán: Sepsiszentgyörgy képes története. Medium Kiadó, Sepsiszentgyörgy, 1999

Tervezés ideje
1926 1926
Építés ideje
1927 1927
Mai településnév
Sepsiszentgyörgy, Sfântu Gheorghe
Mai cím
Gábor Áron utca 18.
Építtető
Székely Mikós Kollégium, Református Egyház
Tervező
Kós Károly
Épülettípus
oktatási épület
Épület mai státusza
jelenleg is áll, átalakítva
Geofield