Kép

Épületleírás

A Majomház, a kisebb Rágcsálóház és a Kenguruház kis teret zár közre. Az épületek barátságos tornácokkal és nyitott erkélyekkel, teraszokkal fordulnak a tér felé: még a nagy Majomház is kisebb elemekkel kapcsolódik a térhez. A nyitott tér családias, emberi léptékű.

Az épület két végén kiemelkedő tornyok és domináns oromfalak horizontális kompozíciót zárnak le, melyet kiemelkedő nyeregtető tör meg. A kompozícióban párhuzamok fedezhetők fel a folyamatosan bővülő és átalakuló erdélyi várakkal, például a kalotaszegi Sebesvárral. Az őrlakás a keskeny ablakaival és kilátótoronnyal, a vakolat és a kő kifinomult használatával ellenpontozza a mögötte álló Nagyragadozók háza szigorúbb architektúráját. A hátsó lebontott központi részét eredetileg - növényi motívumokat és gyümölcsevő majmokat ábrázoló - szecessziós stílusú művészi fríz díszítette. Ezt az első átalakításkor elbontották. A Majomház és a szomszédos Nagyragadozók háza - nagy oromfalaival, szűk elegáns ablakaival és magas kéményeivel - párhuzamba állítható az angol házépítészetben Philip Webb és C.F.A. Voysey alkotásaival.

Az épületet a harmincas évek elején feltehetően Kós elképzelései szerint átalakították és bővítették. Ekkor építették az épület egyik végén levő szabadtéri ketrecet, valamint az épület közepén lévő félköríves üvegházat. 2004-ben felújították.

Bibliográfiai adatok

Lendl Adolf: Az új állatkert. In: Magyar Építőművészet VII./6. 1909 (1–16.)

Györgyi Dénes: Az állatkertről. In: Magyar Építőművészet, IV./10-12. 1912 (1–44.)

Gall, Anthony: Kós Károly műhelye – tanulmány és adattár. Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2002 (174–177.) [1909-1i]

Fabó Beáta–Anthony Gall: „Napkeletről jöttem nagy palotás rakott városba kerültem”. Kós Károly világa 1907–1914. Budapest Főváros Levéltára, 2014 (114–117.)

Tervezés ideje
1908 - 1909 1909
Építés ideje
1909 - 1910 1910
Mai településnév
Budapest
Mai cím
Budapest XIV. Városliget, Állatkerti körút
Építtető
Budapest Székesfőváros
Tervező
Kós Károly
Társalkotó/Társtervező
Zrumeczky Dezső
Kivitelező
Peterek és Wagner; Müller Ernő; Tabermann Gusztáv utóda Fritsch Emil cég; Vasgerendákat árusító Rt.; Wellisch Arnold; Drobnitsch György; Kressalek Béla; Schwab Gyula, Glatz András, Forgó és Tsa Clg; Majoros Mayböhm Károly
Épülettípus
kulturális épület
Épület mai státusza
jelenleg is áll, átalakítva
Geofield