Kép

Épületleírás

A Mikszáth Kálmán és a Köteles Sámuel utcák kereszteződése és a Torna kert között kialakítandó térre képzelték el (a Városházzal szemben fenn a dombon). A Kós által – ez alkalommal Thoroczkai Wigand Edével együtt – tervezett legnagyobb önálló épületek egyike. A terv egy olyan erdélyi palotatípust vett alapul, amely a négy sarkán romantikus tornyocskákkal és erkélyekkel díszített központi udvar körül helyezkedik el. A kerengő és a lépcső az udvari oldalon kapott helyet, a helyiségek és lakosztályok viszont kifelé néztek. Az épület két főhomlokzattal rendelkezik: az egyik, a szimmetrikusan komponált ad­minisztratív és hivatalos bejárat, amelynek saroktornyai a kis térről nyíló jelentős kapuzatot keretezik. A nagy gyűléstermekbe és a közkamarákba vezető reprezentatív és nagyközönségi bejárat dinamikus, aszimmetrikus kompozícióját a nagy torony és a nagy gyűlésterem hozzá csatlakozó orom­fal uralja. A főtéren lejjebb a városháza és a torony válaszaként megkomponált épület festőien zárta volna le a kis domboldalra vezető parkos útvonalat.

1941-ben az időközben neó-bizánc stílusban felépített városházának készített újabb vázlatokat a Maros-Torda Vármegyeházára.  Ezek a tervek ma is aktuálisak.

Bibliográfiai adatok

A marostordavármegyei székház tervpályázata. Magyar Építőművészet VIII./3. 1910. március (18-31.)

Gall, Anthony: Kós Károly műhelye – tanulmány és adattár. Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, Budapest, 2002 (224-225.) [1910-6]

Tervezés ideje
1909 - 1910 1910
Mai településnév
Marosvásárhely, Târgu Mureș
Építtető
Maros-Torda vármegye, Magyar Királyi Belügyminisztérium
Tervező
Kós Károly, Toroczkai Wigand Ede
Épülettípus
középület
Épület mai státusza
nem valósult meg
Geofield